» Pano
 
 
Ana Sayfa
E-posta
Bu site gençleri ve velileri bilgilendirmek amaçlıdır. Bireysel danışmanlık yapılmamaktadır. Dilek Köseoğlu çalışmalarını projeler esasında sürdürmektedir. İlginize teşekkür ederiz.
İletişim Bilgileri E-mail Ana Sayfa
 

İşin Doğası

  • Gıda hammaddelerinin besin değerlerini kaybetmeden, standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlar, uygulamasını yürütür ve atıklarından yeni besin oluşturulması, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda yeni sistemler geliştirir.
  • Üretim sırasında çıkabilecek sorunları giderir, işlemlerin aksamadan devamını sağlar.
  • En az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapar.
  • Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarda denetler, karşılaşılan sorunların giderilmesiyle uğraşır, kalite kontrolünü yapar, işletme bünyesindeki ünitelerde ara aşamalarda işlenmiş madde kontrollerini yapar, tüketime sunulmuş gıdaların denetimi ile ilgilenir.
  • Gıda Mühendisi şu dallara ayrılır:
  • Gıda Bilimi alanında;
    • Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb. konularla ilgilenilir.
  • Gıda Teknolojisi alanında ise;
    • Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilenilir.

Kariyer Olanakları

  • Gıda Mühendisleri "Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi" alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler.

İstihdam

  • Kamu sektöründe Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışabilirler.
  • Özel sektörde gıdayla ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak görev alabilirler. Gıda Mühendisleri özel (et, süt, vb) konularda uzmanlaşmış gıda teknologlarından farklı olarak bu unvanlarla kendi mühendislik alanlarının tamamını kapsayan konularda çalışabilirler.

Gereken Kişilik Özellikleri

  • Gıda mühendisi olmak isteyenlerin fizik, biyoloji, matematik, özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili, okumayı seven, inceleme ve araştırma yapmaya meraklı, insanlarla iyi ilişkiler kurabilen, yenilikleri izleyebilen, uzun süre çalışabilecek, dikkatini bir konuda yoğunlaştırabilen, sabırlı kimseler olmaları beklenir.

Benzer Meslekler

  • Kimya Mühendisi, Ziraat Mühendisi

Eğitim

  • Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.

Okutulan dersler ; matematik, fizik, kimya, gıda mühendisliğine giriş, teknik resim, bilgisayar ve programlamaya giriş, madde ve enerji dengesi, gıda mühendisliğinin temel işlemleri, gıda mikrobiyolojisi, gıda kimyası, gıda işleme, gıda mühendisliği matematiği, gıda işleme laboratuvarı, kimya mühendisliği ekonomisi, uygulamalı kinetik ve gıda mühendisliği, fabrika tasarımı gibi dersler okutulur. Besin işletmelerinde staj yaptırılır.

Copyright 2005 KaDeMe. All rights reseved. Designed by S.T.Design & B2G