» Pano
 
 
Ana Sayfa
E-posta
Bu site gençleri ve velileri bilgilendirmek amaçlıdır. Bireysel danışmanlık yapılmamaktadır. Dilek Köseoğlu çalışmalarını projeler esasında sürdürmektedir. İlginize teşekkür ederiz.
İletişim Bilgileri E-mail Ana Sayfa
 
 

 

MESLEKİ GELECEK

Mesleki geleceği oluşturmak !
Bu, nasıl bir bilmecedir?

21. yüzyılda insanlar, yaşamları boyunca 7 kez meslek değiştireceklermiş. İş değil, meslek.
İş: Ben bugün lisede rehberlik öğretmeniyim, gelecek yıl meslek lisesinde rehberlik öğretmeni olabilirim.

Meslek: Ben bugün lisede rehberlik öğretmeniyim. Gelecek yıl bir bankanın insan kaynakları bölümünde eğitim uzmanı olarak çalışabilirim.

21. yüzyılda bilgi, herşeyin temelinde yer alacak. Araba tamircilerinin bile elektronik teknisyeni olmaları gerekecek, üstelik bu gereklilik şimdiden başladı bile.
Ülkemiz koşullarına göre, genç; mesleki geleceğinin temellerini 14 yaşından itibaren atmaya başlamak zorunda kalıyor. İlköğretimi bitirdiniz, hangi liseye gideceksiniz? Meslek lisesi (hangisi?), normal lise, anadolu lisesi, özel lise, askeri lise vb.
Karar verdiniz ve meslek lisesi dışındaki liselerden birine girdiniz. Lise 1 ’i bitirdiğiniz anda yeni bir karar sizi bekler. Hangi alanı seçeceksiniz? Dolayısıyla Üniversitede hangi bölümde okuyacaksınız? Diyelim ki çalışkan bir öğrencisiniz. Bütün notlarınız yüksek. Aileniz ve öğretmenleriniz Fen alanını seçmenizi istiyor. Ama siz Halkla İlişkiler okumak istiyorsunuz. Bu da sosyal alan demektir. Hangi tercih sizin için en iyisi olabilir?

Diyelim ki akıllısınız ama düzenli çalışma alışkanlığınız yok. Ders çalışmayı sevmiyorsunuz. Notlarınız, hem sosyal alanı hem de Türkçe-Matematik alanını seçmeniz için uygun.
Hangisini seçerseniz iyi bir üniversiteye ve istediğiniz bir bölüme girme şansınız olur?
Lisede başarılı olduğunuz alan üniversitedeki bölümünüzü de etkileyecektir. Orta öğretim başarı puanı yani okuldaki başarınız , hangi üniversite ve hangi bölüme yerleşeceğinizi etkiliyor. Bu yıla kadar öğrenci, lise 2’ ye başlarken seçtiği alanı, daha sonra değiştiremiyordu. Bu yıldan itibaren lise 3’ e başlarken değiştirme şansı verilmesi öğrencinin orta öğretim başarı puanını arttırmak için alan değiştirmesine olanak sağlayacaktır.
 
Günümüzde yaklaşık 1.5 milyon genç üniversite sınavına giriyor ve yaklaşık 250 bin öğrenci üniversiteye girebiliyor.

SİZ, üniversiteye girmeyi başaranlardan mısınız? Mesleğiniz belli, ama ne tür işler yapabileceğiniz belli mi? Mezun olunca nerelere başvuracaksınız? İstediği bölümde okuyan şanslı kişilerden olsanız bile mezun olunca ne tür işler yapacağınız konusunda bilginiz var mı?

İnsanlar, meslek hayatları boyunca neden 7 kez meslek değiştirecekler? Çünkü çalışmakta oldukları meslekler sona erecek. Toplumda o mesleklere ihtiyaç kalmayacak. Örneğin; Artık ülkemizde fransızca ve almanca öğretmenlerinin iş bulma şansları zayıf. Çünkü ingilizce, dünya dili olma yolunda ve büyük çoğunluk öncelikle  ingilizce öğrenmek istiyor.
Ülkemizdeki genç nüfus oranı yüksek. Yani  çocuk çok ama kaynaklar kısıtlı. Yaşam ise her an seçmeniz gereken değişik yollardan oluşuyor. Hangi yolları seçerseniz, öyle yaşarsınız. Geri dönüşü olmayan otoban yollara da girebilirsiniz. Örneğin: Üniversitedeki ön-lisans veya lisans eğitiminiz , tüm meslek ve kariyer yaşamınızın yapı taşını oluşturuyor.
Yaşamda sürekli seçimler vardır.

Kendiniz için en iyi seçimleri yapmaktan sorumlusunuz. Çünkü, kimin dediğini yaparsanız yapınız. Seçimlerinizden memnun olmadığınızda kimi suçlarsanız suçlayınız, sonuçları SİZ yaşayacaksınız. SİZ bir tercih/seçim yaptığınızda anne-babanızın veya öğretmenlerinizin hayatında hiçbirşey değişmez. İyi ve başarılı olursanız sevinirler, gurur duyarlar. Başarısız olursanız üzülürler. Ama SİZ hariç, herkesin hayatı aynen devam eder.
Seçimlerle / tercihlerle belirleyeceğiniz yaşamınızda; ilköğretim bitince lise tercihi, lise1 bitince alan tercihi, lise3 bitince üniversite tercihi, üniversite bitince iş tercihi ve bunlarla bağlantılı eş ve yaşam tarzı tercihleriniz olacak. Bir yaşam kuracaksınız , KENDİ YAŞAMINIZ.

Yaşam kurmayı ev kurmaya benzetirsek; evinizin temellerini öğrenim yıllarında atıyorsunuz. Gelecekte bir kulübede yaşamak isterseniz, kulübe temeli; bir gökdelende yaşamak isterseniz gökdelen temeli atarsınız. Ama temel atma işi bitip, sıra evin yapımına geldiğinde; içinde bulunduğunuz koşullar değişecek ve belki siz de seçiminizi değiştirmek isteyeceksiniz. Ama bir kulübe temelinin üzerine bir gökdelen inşa edemezsiniz. Ancak bir gökdelen temeli atarsanız; üzerine istediğinizi türde evi inşa edebilirsiniz. Üstelik ara sıra fikrinizi değiştirince evin şeklini değiştirme şansınız da olacaktır.

Her bir öğrencinin kendi geleceği için atacağı gökdelen temelinin harçları şunlardır:
- Kendi yeteneklerine ve özelliklerine uygun bir eğitim.
- Yeni iş ve mesleklere kolayca uyum sağlamayı getiren bir eğitim.
- Performansını en yüksek düzeye çıkarabileceği; eğitimiyle, bilgisiyle ve yetenekleriyle bağlantılı bir iş.
- İşini severek yapmak
- Sonuç:  BAŞARI
Ve BAŞARI  Size maddi kazancı beraberinde getirecektir.

 

Copyright 2005 KaDeMe. All rights reseved. Designed by S.T.Design & B2G